Gepassioneerd als het om mensen gaat
Actuele vacatures

Blog

Wat te dragen op een sollicitatiegesprek?

Gereageerd op één van onze vacatures en uitgenodigd voor een gesprek? Een van de belangrijkste factoren bij het solliciteren is de indruk die je als kandidaat maakt. Niet alleen je kennis en ervaring zijn hierbij belangrijk, je voorkomen speelt een minstens zo belangrijke rol. Met de volgende basisregels kun je je kansen op een succesvol sollicitatiegesprek aanzienlijk vergroten.

Verzorging
Waar je ook gaat solliciteren, het is altijd belangrijk dat je ruim de tijd neemt voor persoonlijke verzorging. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kort van te voren hebt gedoucht, je tanden hebt gepoetst en je haren hebt gekamd. Een frisse indruk is namelijk ontzettend belangrijk bij een eerste indruk. Een goede tip is om het gebruik van aftershave, deodorant en parfum te matigen. Een hevige parfumlucht kan een storende en afleidende werking hebben tijdens een sollicitatiegesprek.


Kleding
Een belangrijke factor die van invloed is op het al dan niet slagen van een sollicitatiegesprek is kleding. De kracht van kleding is dat het iets over jou als kandidaat kan vertellen. Kies je voor een net (mantel)pak, dan straal je niet alleen zekerheid en autoriteit uit, je laat ook zien dat je het sollicitatieproces en de functie in kwestie serieus neemt en dat je bereid bent daarin te investeren.

Zie je het niet zitten om een pak of mantelpak te dragen, dan zijn er ook andere nette kleding opties. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een casual chic dresscode. Hierbij kun je kiezen voor een katoenen pantalon of een donkere nette spijkerbroek. Een belangrijke regel die je in deze dresscode altijd moet naleven is dat je nooit kleding draagt met gaten, rafels of vlekken. Op je pantalon of spijkerbroek kun je idealiter een nette blouse of overhemd dragen. Bij frisser weer kun je deze combineren met een nette v-hals trui of colbert.

Weet je niet helemaal zeker wat je aan moet voor een sollicitatiegesprek, dan is het altijd verstandig om van tevoren een beetje onderzoek te doen. Kijk bijvoorbeeld op de website van de werkgever. Meestal kun je hier een aantal foto’s en plaatjes van het bedrijf en de werknemers vinden. Kijk goed naar de stijl van de kleding die wordt gedragen en naar de sfeer die het bedrijf uitstraalt, en stem je eigen kleding daar vervolgens op af. Twijfel je nog steeds over wat je aan moet, kies dan altijd voor de netste optie. De vuistregel die je bij het solliciteren dus moet hanteren is: beter over-dressed dan under-dressed.

Andere belangrijke punten zijn je schoenen: zorg altijd voor nette, dichte schoenen. Draag nooit schoeisel waarbij de tenen zichtbaar zijn. Dit kan als onhygiënisch worden gezien en kan in sommige bedrijfssferen zelfs als aanstootgevend worden ervaren. Ook is het belangrijk dat je lange sokken draagt. Met name wanneer je gaat zitten is de kans aanwezig dat je broekspijpen iets omhoog kruipen. Door lange sokken te dragen blijven je benen netjes bedekt.

Kleur
Wat veel mensen niet weten is dat de kleur van je kleding een grote rol speelt in de psychologische indruk die je achterlaat bij een gesprekspartner. Kies je voor een zakelijk (mantel)pak, dan kun je het best kiezen voor de kleuren antraciet, donkerblauw of grijs. Zwarte pakken worden doorgaans op begrafenissen gedragen en zijn daarom niet de ideale keuze voor een sollicitatiegesprek. Je kunt doorgaans wel een zwarte colbert dragen op een spijkerbroek of pantalon, mits je broek een andere kleur dan zwart is. Ook de kleur van je sokken is belangrijk. Kies altijd voor donkere sokken die passen bij de kleur van je kleding.

Het allerbelangrijkste is dat je geruime aandacht besteedt aan de kleuren van je overhemd en eventuele stropdas. Kleuren die je hiervoor het beste kunt vermijden zijn rood en oranje. Rood wordt doorgaans geassocieerd met agressie, provocatie en aandacht vragen. Oranje wordt over het algemeen geassocieerd met uitbundigheid, speelsheid en plezier. Deze indrukken zijn niet ideaal als je solliciteert naar een serieuze baan.

Kleuren die je idealiter kunt gebruiken voor een sollicitatiegesprek zijn blauw, groen en geel. Blauw staat voor betrouwbaarheid, zekerheid en verantwoordelijkheid. Groen wordt geassocieerd met welvarendheid, prestige en gezondheid. Geel is een goede optie als je solliciteert naar een creatieve functie. Deze kleur wordt over het algemeen geassocieerd met positiviteit, motivatie en creativiteit.

Accessoires
De accessoires die je bij je kleding draagt vormen de ‘finishing touch’ van je outfit. Dit zijn over het algemeen kleine details die zorgen voor een interessant geheel. Het is daarbij niet de bedoeling dat ze teveel aandacht vragen. Een goede tip is om te kiezen voor schoenen met een bijpassende riem. Dit zorgt niet alleen voor een verzorgde uitstraling: het zorgt ook voor de nodige rust in je outfit. Kies je voor een stropdas, dan is het aan te raden om drukke motiefjes te vermijden en een kleur te gebruiken die het gewenste psychologische effect heeft. Maak je presentatie compleet met fijne manchetknopen en een mooi horloge. Omdat je wellicht ook je cv en andere belangrijke documenten mee moet nemen naar je gesprek, is het tenslotte aan te raden om te kiezen voor een nette boekentas.

Deze blog is geschreven voor Jobmax Uitzendburo B.V. door Fashion-blogster Amber Schutte. Ben jij geïnteresseerd in dresscodes in het algemeen of voor een bijzondere gelegenheid? Kijk dan ook eens op http://www.dresscode.nl

Twitter

Volg ons